Werken in de regio Maastricht

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Vacature: Senior beleidsmedewerker natuur

Werkgever:Provincie Limburg
Plaats:Maastricht

Wil jij Limburg mooier doorgeven aan de volgende generatie? Pak jouw kans om als Provincie Professional te werken aan natuurbescherming!

Zo maak jij de provincie mooier, innovatiever en duurzamer

Als senior beleidsmedewerker leg je verbindingen tussen bestuur, management en de medewerkers van je team. Samen met het clustermanagement neem jij het voortouw in de ontwikkeling van het team Natuurbescherming en coacht de medewerkers. Je zorgt voor een goede samenwerking binnen het team en met andere clusters zoals vergunningen, toezicht & handhaving, plattelandsontwikkeling, subsidies en algehele juridische zaken. Je bent een prominent inhoudelijk aanspreekpunt voor de bestuurders en een enthousiaste verbinder die het belangenspel kent.

Je bent procesverantwoordelijk voor de Natura 2000-taken en coördineert het actualiseren van de beheerplannen/natuurdoelanalyses, de uitvoering van onderzoeken en de natuurherstelmaatregelen. Daarnaast neem je deel aan de IPO-werkgroep Natura 2000 en ben je voor het ministerie van LVVN het aanspreekpunt voor Vogel- en habitatrichtlijn (VHR)-aangelegenheden.

Als senior beleidsmedewerker ontwerp je beleidsvoorstellen voor het natuurbeleid voor nieuwe vraagstukken, de realisatie van natuurdoelen in gebiedsplannen en in nieuw ruimtelijk beleid. Je analyseert het vraagstuk en vertaalt dit naar de provinciale situatie. Je betrekt hierbij de ontwikkelingen en houdt rekening met belangentegenstellingen. Daarbij zorg je voor draagvlak en ben je penvoerder voor de adviezen aan bestuurders.

Ook het benoemen van prestatie-indicatoren, mijlpalen en opstellen van een projectenportfolio van het team behoort tot jouw taken. Om deze rollen te kunnen vervullen, ken jij de wet- en regelgeving voor natuur en heb jij kennis van de methodieken die in de beleidsontwikkeling gebruikt of ontwikkeld worden.

Om deze functie goed uit te kunnen voeren, heb jij:

  • Academisch denk- en werkniveau op een voor natuurbeleid relevant vakgebied;
  • Ruime ervaring met project- en procesmatig werken;
  • Intrinsieke motivatie om medewerkers te coachen;
  • Kennis van het publieke domein en ruime ervaring in het werken in een bestuurlijke omgeving;
  • Kennis van het Nederlandse natuurbeleid en belangrijke natuurbeleidsdossiers;
  • Ervaring in het participeren in beleidsontwikkelingen op landelijk en internationaal niveau;
  • Het vermogen om binnen de beleidscyclus te komen tot (voorstellen voor) beleidsvernieuwing;
  • Alertheid voor maatschappelijke ontwikkelingen en het vermogen deze te vertalen naar oplossingsrichtingen en beleidsadviezen voor bestuurders;
  • Goede schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden, inclusief onderhandelingsvaardigheid;
  • Politieke en bestuurlijke sensitiviteit;
  • De vaardigheid om met verschillende belangen om te gaan en daarbij oog te hebben voor belangen en positie van het bestuur en de provinciale organisatie;
  • Het vermogen om samen te werken vanuit een intrinsieke motivatie om met betrokken partijen het gezamenlijke belang te realiseren c.q. te komen tot effectieve uitvoering.

Hoe wij jouw bijdrage waarderen

  • Een bruto maandsalaris o.b.v. een 36-urige werkweek, van minimaal € 4.799,63 en maximaal € 6.783,52 in schaal 12;
  • Individueel Keuze Budget (IKB) van ca. 22%, incl. vakantiegeld (8%) en een structurele eindejaarsuitkering (8,3%). Dit budget komt bovenop je vaste salaris en kun je laten uitbetalen wanneer jij hier behoefte aan hebt. Of je kunt het inzetten voor de aankoop van bv. een fiets, sportabonnement of extra verlof;
  • Mogelijkheden om gedeeltelijk flexibel en plaats onafhankelijk te werken;
  • Persoonlijk ontwikkelbudget van € 5.000,- voor de looptijd van 5 jaar met voldoende mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen;
  • Pensioensopbouw bij ABP.

Werken als Provincie Professional

In deze functie ben je onderdeel van het cluster Natuur en Water. Dit cluster is verantwoordelijk voor het realiseren van de natuur- en wateropgaven in Limburg. Richtlijnen hiervoor zijn landelijk vastgelegd in het decentralisatieakkoord Nederland, het bestuursakkoord water, in het Natuurpact en in het Programma Natuur. Ook zijn Europese richtlijnen zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn, Natuurherstelwet, Drinkwaterrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water (KRW) aan de orde en de beleidsmatige invulling van de Omgevingswet.

‘Het cluster Natuur en Water werkt met passie aan de ontwikkeling van het provinciaal water- en natuurbeleid in Limburg’ aldus Cecile Salomons-Raven, clustermanager.

Meer over Provincie Limburg

Als Provincie Professionals willen we maar één ding: Limburg nog mooier, duurzamer en innovatiever doorgeven aan de volgende generaties dan dat zij nu al is. Dat biedt ambitieuze opgaven. Van ons cultureel erfgoed tot ons vernieuwende karakter. Van onze prachtige natuur tot onze logistieke hotspots. En van onze bijzondere euregionale ligging tot aan economische vernieuwingskracht. Al deze complexe en veelzijdige uitdagingen pakken we met beide handen aan. Ieder vanuit zijn eigen expertise. Zo werken we samen met ruim 900 professionals aan de toekomst die Limburg verdient.

Overige informatie

De geselecteerde kandidaat zal aan het einde van de selectieprocedure van ons het verzoek krijgen om een VOG aan te vragen bij de gemeente en na goedkeuring van Justis aan ons te overleggen.