Verbetering van de leefbaarheid in Limburgse steden is een van de doelstellingen genoemd in het beleidskader Leefbare Steden en Dorpen 2024-2027 van de Provincie Limburg. De Provincie werkt aan een brede Leefbaarheidsaanpak om dit te bewerkstelligen, dit gaat dus verder dan het Leefbaarheidsfonds zoals genoemd in het beleidskader. Onderdeel van de Leefbaarheidsaanpak zijn drie subsidieregelingen:
1. Nadere subsidieregels leefbaarheidsaanpak kleinschalige (inwoners)initiatieven;
2. Nadere subsidieregels leefbaarheidsaanpak initiatieven stichtingen, verenigingen en coöperaties;
3. Nadere subsidieregels leefbaarheidsaanpak gebiedsgerichte publieke initiatieven.
Voor de uitvoering van de Leefbaarheidsaanpak is Provincie Limburg opzoek naar leden voor een externe adviesraad: de Leefbaarheidsraad. De externe leefbaarheidsraad reflecteert op inhoud, proces en financiën, signaleert trends en ontwikkelingen, legt verbindingen en brengt op basis daarvan adviezen uit. De raad bestaat uit deskundigen op het gebied van sociaal-maatschappelijke vraagstukken, participatie, processen en de fysieke leefomgeving. Er wordt uitgegaan van 3-5 leden, waarvan één voorzitter.
De Leefbaarheidsaanpak loop in de periode 28 oktober 2024 tot 1 januari 2027 in deze periode komt de adviesraad twee keer per jaar samen voor vergaderingen. Na afloop van de vergaderingen wordt er een adviesrapport opgesteld.
De hoogte van de vergoeding voor de voorzitter voor het deelnemen aan en leiden van de vergaderingen bedraagt factor 3 van het in artikel 2.4.1. eerste lid van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers vermelde bedrag. Zijnde € 405,42 per vergadering. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om reis- en verblijfkosten vergoed te krijgen.
De hoogte van de vergoeding voor de leden van de adviesraad voor het deelnemen aan de vergaderingen bedraagt factor 2,5 van het in artikel 2.4.1. eerste lid van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers vermelde bedrag. Zijnde € 337,85 per vergadering. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om reis- en verblijfkosten vergoed te krijgen.
Provincie Limburg hecht bij de invulling van vacatures belang aan transparantie, diversiteit en integriteit. Het lidmaatschap van een adviesraad is niet verenigbaar met het lidmaatschap van Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten of de functie van ambtenaar bij de Provincie Limburg. Provincie Limburg benoemt alleen onafhankelijke deskundigen als lid van de adviesraad. Opgave van nevenfuncties wordt gevraagd.
Conform het Beleidskader benoemingen en aandeelhouders voordrachten (Beleidskader benoemingen 2.0) worden leden van de adviesraad verzocht een integriteitsverklaring te ondertekenen.
De geselecteerde kandidaten zullen aan het einde van de selectieprocedure van ons het verzoek krijgen om een VOG aan te vragen bij de gemeente en na goedkeuring van Justis aan ons te overleggen.
De selectiegesprekken vinden plaats op donderdag 5 december (09.00 – 11.00) en donderdag 12 december (10:00 - 14:00), fysiek in het Gouvernement of digitaal (in overleg).