Werken in de regio Maastricht

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Vacature: Beleidsmedewerker Wonen en Leefbaarheid

Werkgever:Provincie Limburg
Plaats:Maastricht

Wil jij aan de slag gaan met de verbetering van de leefbaarheid van Limburgse steden en dorpen? Pak jouw kans om als Provincie Professional te werken aan concrete leefbaarheidsinitiatieven!

Er is in Nederland sprake van een algemene positieve ontwikkeling van de leefbaarheid, maar tegelijkertijd verschilt deze wel sterk per landsdeel en daarbinnen per gemeente. Limburg blijft achter op deze positieve ontwikkeling en had anno 2020 gemiddeld genomen de minst gunstige leefbaarheidsscore. Op veel verschillende plekken in Limburg zijn kansen om de leefbaarheid te verbeteren. Als beleidsmedewerker leefbaarheid en wonen kun je hierin een belangrijke rol spelen.

We willen in onze provincie kansen bieden voor bedrijvigheid en economische groei en tegelijkertijd zorgen voor een prettige en gezonde leefomgeving. Bij de leefomgeving horen niet alleen de kenmerken die fysiek zichtbaar zijn (de woning, de gemeenschaps-accommodaties of groen), maar ook de aanwezige sociale kenmerken (de sociale cohesie, armoede en het verenigingsleven). Jij zorgt samen met collega’s en andere betrokkenen voor de juiste en zorgvuldige afwegingen zodat de leefomgeving, met haar sociale en fysieke kenmerken, aansluit bij de behoeften van de inwoner.

Je gaat aan de slag met concrete vraagstukken die bijdragen aan de ambities uit het vastgestelde beleidskader ‘Leefbare Steden en Dorpen’. Dit doe je onder inhoudelijke aansturing van de projectmanager leefbaarheidsfonds. Elke stad, dorp, wijk of buurt heeft een eigen pakket aan maatschappelijke opgaven. Inwoners en lokale partijen weten vaak goed wat nodig is en wat werkt. Wij zien het als onze rol om te ondersteunen, verbinden en faciliteren, en daarmee een bijdrage te leveren aan het behouden en verbeteren van de leefbaarheid.

Zo maak jij de provincie mooier, gezonder en leefbaarder

Je gaat aan de slag met concrete leefbaarheidsvraagstukken. Je gaat je bijvoorbeeld bezighouden met:

  • Het sluiten van leefbaarheidsakkoorden ter verbetering van de fysieke leefomgeving;
  • Het beoordelen van inwonersinitiatieven of gemeenschapsinitiatieven (focus op fysieke initiatieven) die positieve bijdragen leveren aan de leefbaarheid in de wijk;
  • Het begeleiden van initiatieven van stichtingen en verenigingen voor het indienen van een subsidieaanvraag;
  • Het (mede-)organiseren van bijeenkomsten voor initiatiefnemers.

Je komt terecht in een deskundig team van collega’s met passie voor het vak. Samenwerken staat centraal, ook met collega’s uit andere clusters. Daarnaast onderhoud je contacten met gemeenten, maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, kennisinstellingen, andere provincies (IPO) en het Rijk.

Om deze functie goed uit te kunnen voeren, heb jij

  • Een afgeronde hbo/ academische opleiding dan wel relevante werkervaring;
  • Kennis en ervaring op het gebied van leefbaarheid en ruimtelijke ontwikkeling;
  • Minimaal 3 jaar ervaring in een vergelijkbare functie;
  • Lef en bent resultaatgericht, stressbestendig en besluitvaardig;
  • Verbindende kwaliteiten. Je werkt in een setting met vele partners binnen en buiten de overheid, waarbij het belangrijk is dat deze goed aangehaakt en geïnformeerd blijven;
  • Vaardigheid om initiatieven van externe partijen te vertalen naar concrete adviezen voor het projectmanagement en/of het provinciaal bestuur;
  • Inzicht in het functioneren van het openbaar bestuur en de besluitvormingscircuits;
  • Het vermogen om maatschappelijke ontwikkelingen te signaleren en analyseren;
  • Vaardigheid om zowel schriftelijk als mondeling kort en bondig te communiceren.

Hoe wij jouw bijdrage waarderen

  • Een bruto maandsalaris o.b.v. een 36-urige werkweek, van minimaal € 4.232,08 en maximaal € 5.972,80 in schaal 11;
  • Individuele Keuze Budget (IKB) van ca. 22%, incl. vakantiegeld (8%) en een structurele eindejaarsuitkering (8,3%). Dit budget komt bovenop je vaste salaris en kun je laten uitbetalen wanneer jij hier behoefte aan hebt. Of je kunt het inzetten voor de aankoop van bv. een fiets, sportabonnement of extra verlof;
  • Mogelijkheden om gedeeltelijk flexibel en plaats onafhankelijk te werken;
  • PBDI budget van € 5.000,- voor de looptijd van 5 jaar met voldoende mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen;
  • Pensioensopbouw bij ABP.

Werken als Provincie Professional

Het cluster Wonen en Leefomgeving werkt aan een aantrekkelijke en gezonde woon- en leefomgeving. We leveren bijdragen voor de thema’s Wonen, Milieu, Gezondheid en Energie aan de POVI, leveren een bijdrage aan de grote projecten zoals de toekomst van Maastricht Aachen Airport, de verbreding van de A2 en de ontwikkeling en verduurzaming van Chemelot en werken we aan de doelen zoals vastgelegd in (met name) de beleidskaders Nieuwe Energie en Schoon Leefmilieu, Samen leven en Bestaanszekerheid en Leefbare Steden en Dorpen. Tevens ondersteunen en stimuleren we gemeenten, woningcorporaties, ontwikkelaars en burgers bij het realiseren van projecten op het gebied van woningbouw, verduurzaming en groene energie. Veiligheid en gezondheid is vaak een terugkerende factor bij deze projecten en ontwikkelingen.

Meer over Provincie Limburg

Als Provincie Professionals willen we maar één ding: Limburg nog mooier, duurzamer en innovatiever doorgeven aan de volgende generaties dan dat zij nu al is. Dat biedt ambitieuze opgaven. Van ons cultureel erfgoed tot ons vernieuwende karakter. Van onze prachtige natuur tot onze logistieke hotspots. En van onze bijzondere euregionale ligging tot aan economische vernieuwingskracht. Al deze complexe en veelzijdige uitdagingen pakken we met beide handen aan. Ieder vanuit zijn eigen expertise. Zo werken we samen met ruim 900 professionals aan de toekomst die Limburg verdient.


Overige informatie

De geselecteerde kandidaat zal aan het einde van de selectieprocedure van ons het verzoek krijgen om een VOG aan te vragen bij de gemeente en na goedkeuring van Justis aan ons te overleggen.

Voor deze functie geldt het risicoprofiel integriteit.