In deze functie ben je verantwoordelijk voor het maken van advies voorstellen voor het Provinciaal college op het gebied van regelingen voor het landelijke gebied, natuurontwikkeling en –beheer. Hierbij kun je denken aan subsidie-regelingen, contracten, partnerovereenkomsten, maar ook andere financieringsconstructies.
Het aanspraak maken op landelijke en Europese subsidieregelingen, het ontwikkelen van het instrumentarium en de implementatie van provinciale regelingen horen ook bij jouw taak. Hierbij is het uiteraard van belang dat je de financiële aspecten en de rechtmatigheid in het oog houdt. Ook ben je verantwoordelijk voor het beantwoorden van de bestuurlijke vragen rondom de genoemde regelingen van informatieverstrekking tot koersbepaling. Uiteraard maakt monitoring en verantwoording onderdeel uit van deze functie. Je houdt overzicht over alle maatregelen van het rijk en de Europese Unie en vertaald deze naar de projecten waar Provincie Limburg mee aan de slag is.
Dit cluster van zo’n 30 collega’s werkt met passie en ondernemerszin aan het vormgeven en begeleiden van de provinciale opgaven omtrent integrale gebiedsontwikkeling in het landelijke gebied. Het cluster vertaalt deze naar tactisch en operationeel beleid met impact buiten. De focus ligt op het vormgeven en begeleiden van integrale gebiedsontwikkelingen, waarbij verbindingen worden gelegd tussen provinciale doelen op het gebied van landschap, landbouw, natuur, water, energie, klimaat, toerisme en monumenten enerzijds en initiatieven en energie in de samenleving anderzijds. Samen met externe partners zoals (collectieven van) terreinbeheerders, waterschappen, gemeenten, agrarische collectieven, vrijwilligers- en belangenorganisaties geeft het cluster hiermee ook invulling aan de vermaatschappelijking van natuur en landschap.
Samen werken wij vanuit de overtuiging dat het Limburgse landschap ruimte moet bieden om te werken, genieten en te ondernemen. Kortom: om te leven!
In deze functie ben je de specialist op het gebied van landschaps- en natuurregelingen. Dit betekent dat het ontwikkelen en implementeren van subsidie constructies en contracten geen geheimen voor je kennen. Je vertaalt de strategische doelstellingen in financieringsinstrumenten die transparant, sturend en afrekenbaar zijn, maar ook uitvoerbaar zijn. Dit in nauwe samenwerking met de projectleiders en beleidsmedewerkers van andere clusters binnen de Provincie Limburg. Vanuit deze kennis en kunde ben je ook eerste aanspreekpunt voor vragen met betrekking hierop voor onze samenwerkingspartners op het gebied van natuur, water, stikstof en het brede terrein van landschaps- en gebiedsontwikkeling. In deze functie werk je in een politiek bestuurlijke omgeving. Daarom stem je in deze functie voortdurend af met de verantwoordelijk portefeuillehouders. Ook draag je bij aan de P&C-producten zoals voortgangsrapportages, jaarrekening en begroting.
Wie werkt bij de Provincie Limburg, werkt voor het welzijn en de welvaart van Limburg en de Limburgers. Resultaten boeken met impact is hierbij onze gezamenlijke missie. Dit doe je in een omgeving waarin je je met een schat aan cultureel erfgoed en toeristische trekpleister vrijwel op vakantie waant. Noord-Limburg heeft het natuurrijke Land van Peel en Maas en de vennen en stuifduinen in de Maasduinen. Midden-Limburg heeft het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland, de Maasplassen. En in Zuid-Limburg is er het groene Heuvelland.
De Provincie Limburg groeit naar een open, lerende overheidsorganisatie, waar ruimte is voor professionals om innovaties na te streven samen met relevante partners. Dit vraagt eigen verantwoordelijkheid van medewerkers voor hun eigen ontwikkeling. De Provincie Limburg ondersteunt krachtig persoonlijke ontwikkeling en verwacht daarbij ook initiatief en inspanningen van haar medewerkers.
Een bruto maandsalaris op basis van een 36-urige werkweek, van minimaal
€ 3.935,54 en maximaal € 5.564,56 in schaal 11 (afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring);
Individuele Keuze Budget (IKB) van ca. 22%, incl. vakantiegeld (8%) en een structurele eindejaarsuitkering (8,3%). Dit budget komt bovenop je vaste salaris en kun je laten uitbetalen wanneer jij hier behoefte aan hebt. Of je kunt het inzetten voor de aankoop van bv. een fiets, sportabonnement of extra verlof;
Mogelijkheden om gedeeltelijk flexibel en plaats onafhankelijk te werken;
Ruime leer- en ontwikkelmogelijkheden;
Pensioensopbouw bij ABP.
De geselecteerde kandidaat zal aan het einde van de selectieprocedure van ons het verzoek krijgen om een VOG aan te vragen bij de gemeente en na goedkeuring van Justis aan ons te overleggen.
Voor deze functie geldt het risicoprofiel integriteit.
Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.