Werken in de regio Maastricht

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Deze vacature is niet meer vacant: Linked Data specialist

Werkgever:Maastricht University
Plaats:Maastricht

Oorspronkelijke vacature omschrijving:

Heb jij een neus voor het zoeken naar mogelijkheden om gegevens zodanig met elkaar te verbinden dat het geheel meer wordt dan de som der delen? Lees dan snel verder, want dan ben jij wellicht de Linked Data specialist die we zoeken.

Functieomschrijving

“Supporting your academic goals.” Dat is waar we ons bij de Universiteitsbibliotheek (UB) van Universiteit Maastricht (UM) mee bezighouden. Een van die ‘goals’ is het navigeren door wetenschappelijke informatie. Door (meta)data in onze (collectie-)systemen als Linked (Open) Data beschikbaar te maken, dragen we bij aan het vergroten van (technische) mogelijkheden om deze data te gebruiken in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en/of voor het delen van wetenschappelijke informatie met een breder publiek. Als Linked Data specialist draag je er zorg voor dat we Linked (Open) Data zodanig beschikbaar stellen, dat deze optimaal is afgestemd op de behoeften van gebruikers en zoek je de verbinding met diverse partijen binnen en buiten de UM-gemeenschap voor wie deze data van meerwaarde kunnen zijn.

Jij gaat je bezighouden met:

  • Creëren van een visie op Linked (Open) Data die goed aansluit binnen de UM, andere universiteiten, (universiteits)bibliotheken en de erfgoedsector. Je bent verantwoordelijk voor het uitwerken van een (technische) roadmap in samenspraak met je collega’s, waarin voldoende aandacht is voor zowel vernieuwing als beheer.
  • Het verbinden van IT en business. Samen met collega’s werk je aan het op een efficiënte manier toegankelijk maken van de UB-collecties in de UB-systemen, onder andere door middel van linked (open) data. Hierbij houd je rekening met zowel de behoeften van de UB-collega’s die de metadata invoeren als degenen die de data gebruiken in onderzoek, onderwijs of anderszins.
  • Beheren van Omeka S. Omeka S(emantisch) is een open source webgebaseerd beheer- en publicatieplatform. Hierin worden (bijzondere) collecties opgenomen met aandacht voor linked (open) data. Als Linked Data specialist stem je de behoeften van gebruikers af met de vereisten en mogelijkheden van dit systeem. Ook organiseer en faciliteer je overleg met key-users, leveranciers en gebruikers van Omeka S en andere systemen die Linked (Open) Data ondersteunen en vertaalt de daar verkregen input naar technische toepassingen.
  • Signaleren van mogelijkheden voor toepassing van Linked (Open) Data en hierop anticiperen. Je participeert in landelijke netwerken op het gebied van Linked (Open) Data en onderhoudt nauwe contacten met faculteiten binnen de UM en met relevante externe partners, zodat je kunt inspelen op hun behoeften middels het ontwikkelen en implementeren van technische oplossingen.
  • Monitoren en evalueren van het gebruik van onze Linked (Open) Data . Deze monitoring opstellen en op basis van de analyse en evaluatie, datagedreven beslissingen nemen ten behoeve van de optimalisatie van processen en dienstverlening en meewerken aan de technische realisatie hiervan.

Functie-eisen

We zijn op zoek naar jou alsjij iemand bent die goed de vertaalslag kan maken van gebruikersbehoeften naar systeem-toepassingen. Je hebt een sterk analytisch en conceptueel denkvermogen. Je kunt verbanden leggen tussen diverse systemen, (meta-)dataformaten en standaarden en hebt een sterke organisatiesensibiliteit. Je hebt een enthousiaste werkhouding en bent advies- en besluitvaardig. Je werkt graag in teamverband, je kunt ook goed zelfstandig werken en bent resultaatgericht. Je bent een verbinder. Je hebt bij voorkeur ervaring met het leiden van projecten.

Verder heb je:

  • Een masterdiploma of een gelijkwaardige combinatie van opleiding en ervaring;
  • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal en sterke interpersoonlijke vaardigheden;
  • Kennis van relevante (linked) metadata formaten, uitwisselingsstandaarden en -platforms (zoals MARC 21, Dublin Core, Schema.org en Wikidata) en (linked) data serialisatie formaten (zoals XML, RDF, JSON-LD);
  • Affiniteit met het werken met ontologieën en vocabularie;
  • Kennis van datatransformatie tooling (zoals MarcEdit), uitwisselingsprotocollen (OAI-PMH) en het werken met API’s is een pre;
  • Kennis van SPARQL is een pre.
Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd : 1 jaar.

Als Linked Data specialist bij de UB kom je in dienst bij de meest internationale universiteit van Nederland in het prachtige Maastricht. Verder bieden we je:

  • Een interessante en uitdagende functie voor 30,4 uur per week (0.8 fte).
  • Een functie die is ingedeeld in het UFO-profiel ontwikkelaar ICT 3. Afhankelijk van ervaring wordt je ingeschaald in schaal 10 van de CAO NU (min. € 2.960,- en max.

    € 4.670,- bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur per week). In aanvulling op het maandsalaris zijn een 8,0% vakantie-uitkering en een 8,3% eindejaarsuitkering van toepassing.
  • Ruimte en faciliteiten om jezelf te ontwikkelen: persoonlijk en in de nieuwste technologie. Dit vindt voor een deel in huis plaats maar ook bij externe (online) partners.
  • Naast goede primaire arbeidsvoorwaarden ook een mooi pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kun je denken aan: flexibele werktijden, 232 vakantie-uren per jaar bij een fulltime aanstelling, een goede pensioenregeling, mogelijkheid tot hybride werken waarbij een thuiswerkplek gefaciliteerd wordt, mogelijkheid om gebruik te maken van sportfaciliteiten en CAO à la carte.
  • Aanstelling zal in eerste instantie tijdelijk plaatsvinden voor een periode van 1 jaar. Bij gebleken geschiktheid zal de aanstelling voor deze functie omgezet worden in een dienstverband voor onbepaalde tijd.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie raadpleeg de website http://www.maastrichtuniversity.nl > Over de UM > Werken bij de UM.

Werkgever
Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar unieke innovatieve en probleemgestuurde onderwijssysteem (PGO), dat wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige en studentgeoriënteerde benadering. Het onderzoek aan de UM is multidisciplinair en thematisch van aard, en vindt geconcentreerd plaats in onderzoeksinstituten en schools. De UM heeft op dit moment bijna 22.000 studenten en circa 5.000 medewerkers. Ten gevolge van het sterk internationale karakter is een groot deel van zowel studenten als medewerkers afkomstig uit het buitenland. De UM heeft zes faculteiten: Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Faculty of Law, School of Business and Economics, Faculty of Science and Engineering, Faculty of Arts and Social Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience.

Voor meer informatie zie: http://www.maastrichtuniversity.nl

Afdeling
Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek (UB) is een partner in onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Maastricht (UM) en ondersteunt kennisontwikkeling en kennisverspreiding binnen de UM-gemeenschap. De voornaamste doelgroepen van de UB zijn onderzoekers, docenten en studenten van de UM. Onze services zijn erop gericht deze doelgroepen te ondersteunen in het behalen van hun academische doelen. Dat doen we door te investeren in het creëren van eenstate-of-the-artonderwijs-, onderzoek- en studieomgeving.

Wil je meer weten over de dienstverlening van de UB, bekijk dan onze video Of neem een kijkje op de website en ontdek onze informatie- en dienstverlening.

Additionele informatie

Ben je al enthousiast geworden over deze vacature maar heb je nog vragen?

Mariëlle Prevoo (afdelingsmanager Research Support & Development) beantwoordt deze graag. Je kunt contact opnemen via marielle.prevoo@maastrichtuniversity.nl of +31 6 42517028

Of ben je al overtuigd en word jij onze nieuwe Linked (open) Data specialist?

Zet dan nu de eerste stap en solliciteer uiterlijk 4 april door op de butten "solliciteer nu" te klikken, om bij de sollicitatieprocedure te komen.

De sollicitatiegesprekken worden bij voorkeur gehouden op 12 april (1e ronde) en

17 april (2e ronde).